Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu alayhi wa ala alihi wa sallam sagde: “En trofast troende til en trofast troende forstærker hinanden, som en vægs mursten.” Mens Allahs sendebud, sallallahu alayhi wa ala alihi wa sallam sagde det, trykkede han sine hænder sammen, ved at sammenflette sine fingre. [Kilde: Bukhari]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Prosa
Skrevet af Ladycroc   
Onsdag, 30 December 2009 11:49

T E S T I N G ::: UNDER UDARBEJDELSE

På denne side vil der inshaAllah komme artikler og information om skønlitterære islam-relevante værker:

- Klassisk islamisk skønlitteratur: maqâma, Bayad og Riyad, Risālat Fād il ibn Nātiq,

- Moderne islamisk skønlitteratur:

- Islamiske gysere

- Islamisk science fiction

Mange tror at science fiction opstod som tidlig genre i renæssancen og blev videreudviklet af amerikansk kultur i det 20. århundrede, men får er klar over, at man allerede i det islamiske Andalusien havde en veludviklet science fiction litteratur. Denne side vil bl.a. beskæftige sig med islamisk science fiction fra Ibn al-Nafis over Ibn Farabi til moderne islamisk science fiction.

 

En moske blandt stjernerne

søndag, august 9th, 2009 - by LadyCroc

Islamisk litteratur har efterhånden slået rod i de fleste af de kunstneriske genrer; min favoritgenre har siden barndommen været science fiction, og der er masser af eksempler på islamisk indflydelse på denne genre, ikke mindst på film og i bøger:

Hvad ville HP Lovecrafts Cthulhu-mythos eller Frank Herberts DUNE være uden inspiration fra den muslimske verden? Og hvem kan glemme imamen og hans to lærlinge, der sammen med actionhelten Riddick i Pitch Black kæmpede imod pterodaktylerne?

Intellektuelt udfordrer science fiction de islamiske lærde til nytænkning; fx. hvordan man faster hvis man bor og arbejder på Mars, eller hvordan pilgrimsfærden til Mekka ville se ud med millioner af muslimske aliens fra rummet på besøg? Hvordan implementerer og integrerer man islamiske dogmer i en moderne verden? Hvordan kan vi anvende Åbenbaringen og Profetens sunna under rumrejser til andre stjernesystemer?

Hvis man er nysgerrig på at vide, hvordan islam og muslimske forfattere griber science fiction an, kan man passende starte med denne nyligt udgivede antologi, redigeret af den muslimske forfatter  Ahmed Khan. Antologien hedder “A Mosque Among Stars” og kan fås ved at klikke her . Alle novellerne i antologien portræterer på en eller anden måde muslimer og/eller islam positivt.

Antologiens anden redaktør er muslimske M. Aurangzeb Ahmad, og han har på Nettet skrevet en udførlig gennemgang af de mest kendte science fiction bøger og film med muslimer eller som berører islam på nogen måde.  Hans blog om islamisk science fiction kan findes ved at klikke her.

Den britiske muslim og forfatter Jamshed Akhter har for få år siden udgivet sin science fiction-roman “Ultimate Revelations”. Hans roman er tænkt som et værktøj til islamisk dawa (missionsarbejde) gennem brug af science fiction litteratur. Romanen har sin egen hjemmeside inklusiv diskussionsforum og meget andet her.

Men islamisk science fiction er langt fra nogen moderne trend. Islamisk science fiction har eksisteret i århundreder.

En af de første islamiske science fiction værker er uden tvivl Ibn Nafs´ berømte roman Theologus Autodidactus , skrevet i midten af 1200-tallet. Romanen indeholder typiske science fiction-emner som apokalypsen, kattebørn, outsiderens kamp imod det futuristiske samfund og adskillige opfindelser; de såkaldte novum, der er et af kravene for at et litterært værk kan kaldes for science fiction.

Men også nogle af de kendte historier fra 1001 Nat kan rubriceres som science fiction, men naturligvis skrevet ud fra deres egne historiske og lokale litterære forudsætninger. Jules Verne tog høns i bure med i raketten til Månen; i 1001 rejser man med flyvende tæpper og bruger åndsbesatte lanterner.

Naturligvis finder man også islamisk science fiction i tegneserieform. Nyligt har Dr. Naif Al-Mutawa fra forlaget Teshkeel Comics udgivet “The 99″ – en tegneserie med muslimske superhelte, som efterhånden har fået kultstatus især hos amerikanske muslimer. Navnet “The 99″ henviser til Allahs 99 attributter; og hvor vestlige superhelte som Batman eller Captain America el.l. er modelleret efter græsk-romerske filosofiske egenskaber, bærer superheltene i “The 99″ på kræfterne fra Allahs 99 navne: og naturligvis kæmper man imod mørkets sataniske magter! Man kan læse meget mere om THE 99 på dette link.

Jeg er overbevist om, at moderne litteratur vil se meget mere til islamisk science fiction – også på film, inshaAllah.

Hvorfor?

Islam er en universel og eviggyldig religion; gennem filosofisk-litterære overvejelser og gennem praktiske problemstillinger i hverdagen, også i fremtidens hverdag, kan science fiction være med til at lære os anvendelse af Allahs budskaber til gavn for hele menneskeheden.

Man skal heller ikke glemme, at mange unge mennesker drages af fantasy og science fiction i form af fx. Harry Potter-universet, Ringenes Herre og Star Wars. De fleste af disse universer er bygget op omkring traditionelle vestlige værdier.

Vores unge bør have muligheden for at stifte bekendtskab med fantasy og science fiction-genren på den islamisk hjemmebane, og også derfor er udviklingen af islamisk science fiction et værdifuldt redskab til undervisning og kreativ åndelig stimulans.

 

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:05
Shourouk: 7:57
Duhr: 11:57
Asr: 13:35
Maghreb: 15:56
Isha: 17:41

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography