Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu ‘alayhi wa ‘ala alihi wa sallam, sagde: “Intet menneske faster en dag for Allahs skyld, uden at Allah flytter helvede 70 år længere væk fra hans ansigt.” [Kilde: Bukhari og Muslim]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Islamisk skrift
Skrevet af Ladycroc   

På denne side kan du læse mere om de klassiske arabiske skrifttyper og fonte.

Kufi

Thuluth

Nashk

Diwâni

Taliq

 


 

Kufi

Kufi var den dominerende, religiøse skrifttype i den tidlige islamiske tidsalder. Kufi blev til i forbindelse med etableringen af de to muslimske byer Basrah og Kufah i det andet århundrede efter Hijrah (8. århundrede e.v.t.). Kufi har helt særlige proportionelle mål, kendetegnet ved mange udprægede rektangulære kanter og stort set ingen runde former.

Kufi har haft en markant indflydelse på islamisk kalligrafi. I kontrast til sine lave vertikaler har kufi en del vandrette linjer, der forlænger ordet. Skriften er betydelig længere end højere og giver skriften en bestemt dynamisk styrke. Ofte bruges kufi i forbindelse med udsmykning af aflange flader. Med sin distinkte Handasi (geometriske) konstruktion kan kufi anvendes til stort set alle rum og materialer - fra silketørklæder til arkitektoniske monumenter, sådan som Timurs bygninger i Samarkand.

Fordi kufi ikke har været underlagt strenge regler for udsmykning har kalligraferne stort set haft frie hænder til at udvikle og udføre nogle af skriftens mest ornamentale former. Kufi bruges tit til kantede og geometriske udsmykninger som fx. labyrinter.

De mest særegne varianter af kufi er:

Al-Kufi al-Mukhammal:
Skriften fremstår på en baggrund af blomstrende og geometrisk design, dr lægger skriftens bevægelse over det underlæggende mønsters bevægelse.

Al-Kufi al-Muzaffar:
Ordenes strømning blender smukt og unikt ind med de tætte, lodrette bogstavers bevægelser.

Al-Kufi al-Handasi:
Stilen er baseret på sammenfletning af geometriske former - inklusiv cirkler, firkanter og trekanter - med ord.

 

Thuluth

Thuluth-skriften blev udviklet i det 7. århundrede under Umayyadernes kalifat, men blev ikke færdig udviklet før ved udgangen af det 9. århundrede. Navnet betyder "en tredje" - måske på grund af de rette linjers proportioner i forhold til kurverne, eller måske fordi skriften var en tredjedel så stor som en anden populær skrifttype på den tid.

Thuluth er kun sjældent blevet brugt til at skrive Koranen med, men har alligevel opnået en bred popularitet som udsmykning til kalligrafiske inskriptioner, titler, overskrifter og kolofoner. Thuluth er stadigvæk i dag en af de vigtigste islamiske skriftarter til udsmykning.

Thuluth er karakteriseret ved buede bogstaver udformet med skarpe hoveder. Bogstaverne er forbundet og krydser ofte hinanden, hvorved de frembringer en skrå strømning af fyldige og ofte komplekse proportioner. Thuluth er kendetegnet ved sin detaljerige grafik og bemærkelsesværdige formbarhed.

 

Naskh

Naskher en af de tidligst udviklede skrifttyper. Naskh´s popularitet voksede især efter at en berømte kalligrafør Ibn Muqlah anvendte skriften til sine kunstværker i det 10. århundrede. På grund af Ibn Muqlahs omfattende porportionssystem udviser naskh en meget rytmisk linje.

Naskhblev senere forbedret af Ibn al-Bawa og andre til en meget elegant skrift velegnet til Koranen - ingen skrift har været så brugt til at skrive Koranen med som naskh! Naskh e rogså relativt nemt at skrive og nyder derfor også stor folkelig udbreelse.

Naskh bliver typisk skrevet med korte, vandrette stilke - og med næsten sammenstemmende lodret dybde over og under middellinjen. Kurverne er fulde og dybe, de rette streger står oprette og lodrette, og ordene indeholder generelt god afstand. Naskh er i dag den ypperst anvendte skrifttype i hele den arabiske og muslimske verden. mange af de velkendte kalligrafiske dyremotiver er tegnet/skrevet i naskh.

 

Diwâni

Diwâni-skriften er den berømteste af alle osmanniske skrifttype. Diwâni blev udviklet og gennemført af kalligraføren Ibrahim Munif i sidste del af det 15. århundrede, efter inspiration fra den persisk/tyrkiske skrift Ta´liq. Diwânis fik sin største udbredelse i det 17- århundrede, takket være den berømte kalligrafør Shala Pasha.

Diwâni blev yderst populær som skrift i de osmanniske kancellier. Skriften er meget kursiv og struktureret med upunkterede bogstaver og sammensat på ukonventionel måde. Diwâni anvender ingen vokalmærker. Pladsen mellem bogstaverne er ofte udsmykket med kringlede mønstre, der ikke spiller nogen ortografisk (retstavningsmæssig) rolle. Afarten Diwâni Jali - udviklet af kalligraføren Hafiz Uthmân - er særlig anvendt i dekorativt øjemed.

 

Taliq

Ta'liq (hægnede) er en skrift, sandsynligvis udviklet i Persien ud fra en liden kendt arabisk skrifttype kaldt Firamuz. Taliq kaldes også farsi, og er en relativ enkel, kursiv skrift anvendt fra og med det 9. århundrede.

Kalligraføren Abd al-Hayy fra Astarabad synes at have spillet en større rolle for skriftens tidlige udvikling. Han blev opmuntret af sin velynder Shah Ismail til at lægge grundstenen for Taliq-skrifttypen. Persiske, indisk-pakistanske (urdu) og tyrkiske muslimer har gjort og gør stadigvæk stor brug af skriften.

Den persiske kalligrafør Mir Ali Sultan al-Tabrizi udviklede en mere elegant variant af Taliq, som blev kendt som Nastaliq. Som navnet antyder er Nastaliq en slags blanding mellem Naskh og Taliq, og blev brugt meget til at illustrere persiske antologier, heltekvad, miniaturer og litterære værker - men ikke til den hellige Koran.


 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:31
Shourouk: 8:28
Duhr: 12:05
Asr: 13:25
Maghreb: 15:40
Isha: 17:31

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography